19 Eylül 2015 Cumartesi

Pakiş Böcek Ev Faresi İlaçlama

EV FARESİ





Biyolojisi


Çok küçük 3 cm civarındadırlar ve fındıkfaresi olarak ta anılırlar, renkleri genelde gridir, büyük kulakları, küçük gözleri ve burunları vardır. Pislikleri siyah pirinç büyüklüğünde ve ovaldir. Pisliğini etrafa saçar, yuvasını gıda merkezlerine yakın oyuk ve boşluklarda yapar, ev ve iş yerlerine yerleşir, çok iyi tırmanıcı ve sıçrayıcıdırlar. Çok çabuk ürerler, gebelikleri 18-21 gün sürer ve her seferinde 5-8 arası yavru yaparlar. Yılda 5-10 döl verir. Çok güçlü koku duyuları vardır. Yetişkin bir ev faresi 0.5 cm delikten geçer ve 4 metre yüksekten atlayabilir.

Bütün fareler arasında insanın yaşadığı meknalara en çok sokulan tür olan ev faresi, Asya’dan dünyanın hemen her yanına insanlar aracılığıyla taşınarak dağılmıştır. Evlerde barınıp kendisine yiyecek gıda arayan bu tür, her çeşit yiyeceği, hatta macun, sabun, tutkal gibi maddeleri bile yiyebilir. Kahverengi ya da boz renkli olan ev faresinin uzunluğu, 11 cm'lik kuyruğuyla birlikte 21 cm'yi bulur. Yavrular doğumdan iki ay gibi çok kısa bir süre sonra cinsel olgunluğa erişir ve dişiler yaklaşık üç haftalık bir gebelik döneminin ardından 13 kadar yavru doğurabilir. Sıcak ülkelerde ya da ısıtılan ortamlarda ev farelerinin üremesi mevsimlere bağlı değildir. 

Ev faresinin evcil bir formu olan beyaz laboratuvar faresi, tıp deneylerinde çok kullanıldığı gibi ev hayvanı olarak kafeslerde de beslenir. Ayrıca bak. avurdu keseli fare, bandikut faresi, çekirge faresi, çeltik faresi, dikenli fare, fırça kuyruklu fare, hasat faresi, huş faresi, kanguru faresi, orman faresi, pamuk faresi, sıçrayan fare, yeleli fare.

Kaynak :Pakiş Böcek İlaçlama


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder