19 Eylül 2015 Cumartesi

Pakiş Böcek Çıyan İlaçlama

ÇIYAN

  • Biyolojisi


    3–10 cm büyüklüğünde 2-8 mm eninde yassı halkalı etrafında 17 çift anteni olan zehirli canlılardır. Gündüzleri evlerin nemli, loş ve karanlık yerlerinde, taş altlarında, deliklerde gizlenirler. Geceleri dolaşır,böcek ve solucanlar ile beslenir, insana saldırmazlar. Çıyan İlaçlama servisi için bizi aramanızı önemle belirtmek isteriz. Zira çıyan tehlikeli ve zehirleyici bir hayvandır. 

    "Çıplak ayakla dolaşırken, terlik, ayakkabı giyerken sokarlar. Isırdığı yerde bir birine benzeyen iki tane koyu renkte iz görülür ve örümcekteki gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar." 

    Çiyan 4-11 cm arası büyüklükte 3-9 mm eninde, yassı , gövdesinde 17 çift anten bulunan zehirli bir böcektir. Çıyan konutarın loş, nemli ve karanlık yerlerinde , taşların altında ve karanlık bölgelerde yaşar. Geceleri haşere ve solucanlar ile beslenir ve insanlara saldırmaz.Çiyan terlik ve ayakkabı giyerken veya çıplak ayakla dolaşırken sokabilir. Çiyan sokmasında koyu renkli iki adet iz görülür ve örümcekteki gibi zehirlenme emareleri görülür. 

    Isırdıkları yer hemen temizlenmeli gerekirse biraz kanatılmalı ve hemen bir sağlık merkezine başvurulmalıdır. 

    Çiyan Özellikleri 
    • Çiyan ebatı: Genelde bina ve ev yakınlarında görülen türleri 5 cm'dir.

    • Çiyan renk: Normalde kahverengi ve turuncu-kahverengi.

    • Çiyan 4-11 cm büyüklüğünde 3-9 mm eninde yassı halkalı etrafında 17 çift anteni olan zehirli bir böcektir. Gündüzleri evlerin nemli, loş ve karanlık yerlerinde, taş altlarında, deliklerde oyuklarda gizlenirler.


    Çiyanların yaşam alanları:

    Çiyan dış alanlarda, toprakla teması olan nemli ve korumalı yerlerde yaşar. Çiyan iç alanlarda, süpürgeliklerde, pencere ve kapı aralarında, bodrum oyuk ve garaj gibi mekanlarda da duvarlarda yürürken de rastlanabilir. 

    Çiyanların davranışları:

    Çiyan genellikle rutubetli alanlarda yaşayan yırtıcı (predator) bir haşeredir. Çiyan böcek ve örümcekleri geceleri avlayarak beslenir. Kırkayakların her vücut segmentinde iki çift ayakları olmasına karşılık,çıyanların bir çift ayakları olması bu iki türün ayırt edilmesini sağlar. Çok uzun ayaklarıyla tanınan ev çıyanları hariç, nadiren iç mekanlarda görülürler. 

    Çiyanlarla mücadele ipuçları:

    Çiyan üreyen kulübe ve evler boşaltılır, içerisi ve dışarısı ile üreme yerleri kalıcı çiyan ilaçlarıyla çiyan ilaçlaması yapılır. Bizi arayarak çiyanla mücadele de hem zaman kaybından hem de daha ekonomik fiyatlardan hizmet alarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Çiyan ısırmalarında veya sokmalarında ısırılan yer hızla emilir gerekirse çiyan ısırığı yeri biraz kanatılır. Yaraya amonyak sürülür ve doktora götürülür.Çiyan haşeresinin iç alanlara girişlerini önlemek için, binaların dış cephelerindeki çatlak ve deliklerin kapatılması, sarmaşık vb. bitkilerin fazla olduğu binalardan uzak tutulması sağlanmalıdır. İç mekanlarda çıyanlara karşı verilecek mücadelede bizi aramanız yeterli olacaktır. 
    Çiyan ilaçlama servisi ile ilgili olarak bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder